Yalnızlık Korkusu

Çağımızın hastalığı yalnızlık korkusu olduğunu düşünmüşümdür. Eğer sizde buna inanıyorsanız, gözünüzü açma vakti.

 Sanayi devrimden sonra yalnızlık korkusu için temeli atılmış bir bina inşa etmişlerdi. Artık günümüzde makineleşme o kadar ilerledi ki teknolojiyle beraber insan yükünü neredeyse minimum seviyeye indirgendi ve böylelikle hedefe ulaşıldı. Ben bu sürece kapitalizmin varoluşu diyorum.

Yıllarca izlediğimiz dizilerde, filmlerde, müzik kliplerinde hatta okuduğumuz kitap, dergi ve gazetelerde insanlığın kendini tükettiği ve yalnız olursak hayatın anlamı olmadığını empoze ettiler bize. Bir insan, ne kadar mutlu bir hayat yaşarsa yaşasın, eğer hayatında bazı sorulara cevap bulamıyor, kendini ifade edemeyip, kendi düşüncesi söyleyemeyen ve fikri olmayan bireylere doğru itildikten sonra  nasıl gerçek mutluluğu tadacak ki?

Sistemin insanlara empoze ettiği bir diğer fikir ise; sosyallik. İnsan sosyal bir varlığa dönüşmeden mutlu olamayacak bir kıvama getirildi. Mesela bu konuya bir örnek verecek olursak şu an dünyanın içinde bulunduğu Corona Virüsün insanın sosyalleşme nasıl aç olduğunu görebiliriz. Sosyalleşirkende kaliteli gözükebilmeyi ve değerinin yüksek olan şeyler ile nâm sağlamayı günyüzüne vurdular.

İnsanlar yalnızlığı o kadar büyüttü ki sanki en büyük sorunun bu olduğunu düşündüler. İnsanlar kendilerini kandırmaya o kadar manipüle etmeye başladı ki sahte dostluklar kurmaya yada sevgi sözcüğünün yalnızlığı önleyeceğini düşünüp sırf sevgilim var olsun diye, aslında hiç anlaşamadıkları insanlarla birlikte olmaya başladı insanlar. Yalnızlıktan o kadar korktular ki, önlerine çıkan ilk dala sarıldılar. Özgürlüklerini o kadar kolay ipotek ettmeye başladılar ki, gerçekten tanışmaları gereken insanları es geçtiler. Ve ortaya sevgisiz, aşksız, gerçeklikten uzak, sahteleşmiş ilişkiler ve arkadaşlıklar ortaya çıktı.

Yazımı özetleyip düzenlemem gerekirse söyleyebileceğim son şey etrafınızı sorgulamanız olacak. Yalnızlıktan korktuğunuz için kaç beş para etmez insanla arkadaşlık ediyorsunuz? Yalnızktan korktuğunuz için size aslında hiç uymayan sevgilinize daha ne kadar dayacaksanız? Sırf sosyalleşebilmek için daha kaç tane değersiz ortamlara girip çıkacaksınız? 

Hepsinden öte; ruhunuzu ne zaman dünyanın kirliliğinden arındırarak özgür bırakacaksınız?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Seni Sevmek 🍁🍂

Yaprakların Ahındayım 🍁🍂

Bloğuma Hoşgeldiniz 🍂🍃